PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Tex Mex - chili z nachos i guacamole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dania Tex Mex powstały w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Chili con carne jest typowym przedstawicielem tej kuchni.

Tex Mex - chili z nachos i guacamole

Składniki:

Tex Mex - chili z nachos i guacamole

 

  • 350g chudej wołowiny
  • 1 słoik sosu meksykańskiego Łowicz
  • ½ puszki czerwonej fasoli – opcjonalnie
  • 1 opakowanie chipsów nachos naturalnych
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tex Mex - chili z nachos i guacamole
Wołowinę kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na głębokiej patelni. Do wołowiny dolewamy wody i dusimy około 40 minut, co jakiś czas mieszając.W międzyczasie możemy przygotować guacamole: awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i również drobno kroimy. W miseczce mieszamy awokado z pomidorem, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy.Gdy mięso będzie już miękkie, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Następnie na patelnię wlewamy sos meksykański Łowicz (dodajemy też opcjonalnie czerwoną fasolę), dokładnie mieszamy i chwilę wszystko razem podgrzewamy.Gotowe chli podajemy z chipsami nachos i guacamole.