jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Melon marynowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

melon marynowany to wyśmienity dodatek do pieczonych mięs

Melon marynowany

Składniki:

Melon marynowany

 

  • 1 kg mało dojrzałego melona
  • 75 dag cukru
  • 4 goździki
  • 1 kawałek kory cynamonowej długości 4 cm.
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • sól

Sposób przygotowania:

Melon marynowany
Melona obrać ze skórki i pokroić na kawałki wielkości ćwiartki gruszki. W naczyniu zagotować 2 litry wody z dodatkiem szczypty soli. Do gotującej się wody wrzucić kawałki melona i kiedy woda znowu sie zagotuje, odstawić naczynie z ognia. Owoce osączyć na sicie i przełożyć do miski. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować syrop. Wrzucić do niego goździki i cynamon, wlać ocet i zagotować. Wyjąć przyprawy,a syrop ponownie zagotować i gorącym zalać owoce w misce. Po trzech dniach syrop ponownie zlać i zagotować. Do gotującego wrzucić kawałki melona. Gotować je 10 minut na małym ogniu. Ostudzić i przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut.