Sposób przygotowania:
Melszpejz z gruszek (zapiekanka na słodko)
Bułkę wymoczyć w mleku. Gruszki umyć obrać, przekroić na połówki, wydrążyć i pokroić w plastry. Pokropić sokiem z cytryny, wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem i posypać cukrem, zalać winem, dodać cynamon i goździki, skórkę z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 min, zdjąć z ognia, ostudzić. Żółtka rozetrzeć z cukrem i masłem. Z białek ubić sztywną pianę. Rozgrzać piekarnik do temp. 170 stopni. Przygotować formę, wysmarować ją masłem. Wymieszać odsączoną wygniecioną bułkę z żółtkami, dodać gruszki, dobrze wymieszać, na koniec ostrożnie połączyć z pianą przekładając spód do góry, aby piana nie opadła. Wsadzić do formy i piec ok. 40 min. Podawać na ciepło lub na słodko.