Melszpejz z gruszek (zapiekanka na słodko)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułkę wymoczyć w mleku. Gruszki umyć obrać, przekroić na połówki, wydrążyć i pokroić w plastry. Pokropić sokiem z cytryny, wrzucić

Melszpejz z gruszek (zapiekanka na słodko)

Składniki:

Melszpejz z gruszek (zapiekanka na słodko)

 

  • 6 gruszek
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki białego wina (jeśli stosujemy wino deserowe, zmniejszamy ilość cukru)
  • pół łyżeczki tartego cynamonu
  • pół łyżeczki utłuczonych lub zmielonych goździków
  • 6 jaj
  • 1 łyżka masła
  • 75 g bułki : np. 1 duża kajzerka lub 1,5 małej kajzerki lub 5 kromek bułki wrocławskiej
  • Skórka otarta z małej cytryny (uprzednio dobrze wyszorowanej)
  • ½ szklanki mleka
  • Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Melszpejz z gruszek (zapiekanka na słodko)
Bułkę wymoczyć w mleku. Gruszki umyć obrać, przekroić na połówki, wydrążyć i pokroić w plastry. Pokropić sokiem z cytryny, wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem i posypać cukrem, zalać winem, dodać cynamon i goździki, skórkę z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 min, zdjąć z ognia, ostudzić. Żółtka rozetrzeć z cukrem i masłem. Z białek ubić sztywną pianę. Rozgrzać piekarnik do temp. 170 stopni. Przygotować formę, wysmarować ją masłem. Wymieszać odsączoną wygniecioną bułkę z żółtkami, dodać gruszki, dobrze wymieszać, na koniec ostrożnie połączyć z pianą przekładając spód do góry, aby piana nie opadła. Wsadzić do formy i piec ok. 40 min. Podawać na ciepło lub na słodko.

Tagi:

tarta