Melszpejz zaparzany z jabłek (zapiekanka na słodko)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mleko zagotować z masłem i ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub w malakserze, polać sokiem z cytryny aby nie ściemniały,

Melszpejz zaparzany z jabłek (zapiekanka na słodko)

Składniki:

Melszpejz zaparzany z jabłek (zapiekanka na słodko)

 

  • 1 szklanka mleka
  • ½ kostki masła
  • 6 średnich jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 5 jaj
  • 1 łyżka pokruszonego herbatnika lub sucharka
  • Sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Melszpejz zaparzany z jabłek (zapiekanka na słodko)
Mleko zagotować z masłem i ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce lub w malakserze, polać sokiem z cytryny aby nie ściemniały, posypać 2 łyżkami cukru. Jeśli jabłka są bardzo słodkie – dajemy mniej cukru. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Z żółtka rozetrzeć z 1 łyżką cukru, a białka ubić na sztywną pianę.



Mleko połączyć z mąką, dodać jabłka, mieszając dodać żółtka. Wsypać kruszonkę. Ostrożnie dodać pianę nie mieszając a jedynie przekładając spód na wierzch, aby piana nie opadła.



Piana nie musi być zmacerowana równiutko z masą. Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni, formę posmarować masłem, wyłożyć na nią masę i piec ok. 45 minut. Podawać na zimno lub na ciepło.