marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Metrowiec czekoladowy z budyniem i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Raz spróbowałam upiec metrowiec na cieście biszkoptowym,ale nie bardzo mi wyszedł.Dziś spróbuję upiec jak piekłam ciasto schwarzwaldzkie.

Metrowiec czekoladowy z budyniem i migdałami

Składniki:

Metrowiec czekoladowy z budyniem i migdałami

 

  • Biszkopt ciemny:(Na 2 spody)
  • 6 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 pełne łyżki kakao,
  • 12 pełnych łyżek mąki krupczatki.
  • Masa budyniowa:
  • 1 l.mleka 3,2 %,
  • 3 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 60 dag.płatków migdałowych,
  • cukier waniliowy,
  • polewa kakaowa lub czekoladowa w kubku,
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta.
  • 400 ml.wody,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Metrowiec czekoladowy z budyniem i migdałami
Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać parę łyżek kakao oraz mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. i wymieszać delikatnie, ale dokładnie i wylać do natłuszczonej, wyłożonej pergaminem podłużnej keksówki. Nagrzać piekarnik do 170 st. C, a potem wstawić formę na środek do piekarnika. Piec ok. 20-25 min.. Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawić ciasto w środku, aż ostygnie. Wyjąć, a następnie przekroić na dwie części biszkopt. Potem sporządzić masę budyniową z dodatkiem cukru waniliowego, budyniów śmietankowych, mleka oraz płatków migdałowych, mieszając wszystko na wolnym ogniu i pilnując, by masa nie wykipiała z garnka. Zestawić, wystudzić i przełożyć ciasto masą. Rozpuścić polewę w pojemniczku wstawiając opakowanie do garnka z wodą przez 12 min.. Gdy zacznie woda wrzeć, wyjąć opakowanie i odciąć rożek, przez który będzie się lać polewę. Najpierw musi ona dobrze ostygnąć, ale może być lekko ciepła. Polewać nią ciasto, rozsmarowując polewę na brzegach i powierzchni. Posypać wiórkami kokosowymi i odczekać,aż polewa zastygnie na cieście. Wtedy to kroić na kilkanaście porcji jak wyżej podane i podawać na talerzykach deserowych.