Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Metrowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Metrowiec jest pysznym ciastem

Metrowiec

Składniki:

Metrowiec

 

  • CIASTO

 

 

  • Woda -16 łyżek

 

  • Olej -16 łyżek

 

  • Cukier -2 szkl

 

  • Proszek do pieczenia -3 łyżeczki

 

 

 

  • MASA

 

 

  • Cukier -8 łyżek

 

 

  • Mąka -8 łyżek czubatych

 

  • POLEWA

 

 

  • Cukier -4 łyżki

 

  • Woda -1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec
 CIASTO 
Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.

Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.

MASA 

Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.

Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną

POLEWA

 Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić. Gotowe ciasto polać polewą.