Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka pieczona w boczku jest niezwykle soczysta. Gdy podamy ją z sosem kurkowym, w towarzystwie młodych ziemniaków i np. fasolki szparagowej, uzyskamy pyszne i wykwintne danie.

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym

Składniki:

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 9 plasterków boczku
  • 250 g kurek
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 250 g śmietany 30%
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym

ETAP 1:

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym
Piersi z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, owijamy boczkiem

Piersi z kurczaka opłukujemy, osuszamy, oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Piersi owijamy boczkiem (po 3 plastry na pierś), układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy pod przykryciem przez 35-40 minut.

ETAP 2:

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym
Kurki myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki

W międzyczasie przygotowujemy sos.
Kurki oczyszczamy - najlepiej wcześniej zasypać je solą i zalać wrzątkiem. Mniejsze kurki można pozostawić w całości, większe kroimy na kawałki.

ETAP 3:

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym
Cebulę smażymy na oleju, dodajemy kurki pokrojone na kawałki

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kurki i smażymy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz i tymianek.

ETAP 4:

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym
Do kurek wlewamy bulion i śmietanę kremówkę

Do cebuli i grzybów wlewamy bulion, a następnie śmietanę. Podgrzewamy, aż sos się zagęści.

ETAP 5:

Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowym
Do sosu dodajemy natkę pietruszki

W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy natkę. Dodajemy ją na koniec do sosu.
Sos doprawiamy do smaku.

ETAP 6:

Piersi z kurczaka wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na talerze, polewamy z sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. z ziemniakami i fasolką szparagową.