Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka w boczku z sosem kurkowymETAP 1:
Piersi z kurczaka opłukujemy, osuszamy, oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Piersi owijamy boczkiem (po 3 plastry na pierś), układamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy pod przykryciem przez 35-40 minut.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Kurki oczyszczamy - najlepiej wcześniej zasypać je solą i zalać wrzątkiem. Mniejsze kurki można pozostawić w całości, większe kroimy na kawałki.
ETAP 3:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy kurki i smażymy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz i tymianek.
ETAP 4:
Do cebuli i grzybów wlewamy bulion, a następnie śmietanę. Podgrzewamy, aż sos się zagęści.
ETAP 5:
W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy natkę. Dodajemy ją na koniec do sosu.
Sos doprawiamy do smaku.
ETAP 6:
Piersi z kurczaka wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na talerze, polewamy z sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. z ziemniakami i fasolką szparagową.
zbysiowa