vespera

vespera

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Miękkie kacze piersi.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miękkie kacze piersi- duszone.

Miękkie kacze piersi.

Składniki:

Miękkie kacze piersi.

 

  • dwie kacze piersi
  • gotowane buraczki
  • chiński makaron (jak z zupek chińskich)
  • pieprz Cayenne, czarny pieprz, ziele angielskie, kostka rosołowa grzybowa, łyżka miodu, reszta wina

 

Sposób przygotowania:

Miękkie kacze piersi.
1. Rano robię zalewę z wina i przypraw, w której moczę piersi do obiadu :-)
2. Piersi z kaczki podsmażam na patelni pod przykryciem na średniej temperaturze, na skórce dopóki nie wytopi się znacznie tłuszcz. Następnie obracam piersi na drugą stronę i podsmażam jeszcze 2-3 minuty.
3. Rozpuszczam kostki aby otrzymaćlitr wywaru i wlewam go na patelnię.
4. Duszę mięso przez 1,5 godziny.
5. Gdy piersi są już miękkie przygotowuję makaron.
6. Ugotowane buraki kroję w dużą kostkę, wrzucam do rondelka i lekko skrapiam je cytryną. Dodaję łyżkę płynnego miodu i szczyptę czarnego pieprzu.
7. Wrzucam na patelnię makaron i podsmażam krótko, ale za to w wysokiej temperaturze z burakami.