Sposób przygotowania:
Miękkie pierniczki nadziewaneMasa:
Miód, maso i cukier podgrzać, ale tylko do połączenia się składników.
Sodę rozmieszać w mleku.
Do miski z mąką dodać sodę z mlekiem, miód z masłem i cukrem, przyprawę do piernika, kakao oraz jajko.
Wszystko razem wymieszać dłonią j następnie miskę z ciastem przykryć oraz włożyć do lodówki na około 12 godzin (lun nawet na kilka dni).
Wykrawanie:
Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i następnie wyciąć z niego kółka.
Na środku połowy z nich ułożyć odrobinę nadzienia, przykryć je resztą kółek oraz delikatnie docisnąć.
Wtedy z nadzianych ciastek należy powykrawać serduszka.
Z resztek ciasta ponownie rozwałkować placek oraz przygotować z niego ciasteczka według opisu powyżej.
Pieczenie:
Pierniki piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-13 minut w temperaturze 180 stopni.
(Powinny być puszyste, lecz miękkie na wierzchu. Dłuższe pieczenie ciastek spowoduje, że będą za twarde.)
Gotowe pierniczki udekorować wedle uznania.
biedroneczki
Di bloguje
biedroneczki napisał(a):
Czekoladka 2