Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1276]

Miękkie pierniczki nadziewane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma to jak domowe pierniczki, które są bardzo aromatyczne, mięciutkie i wypełnione ulubionym nadzieniem. Pierniki smakują przepysznie oraz bardzo łatwo je przygotować!

Miękkie pierniczki nadziewane

Składniki:

Miękkie pierniczki nadziewane

Około 45 sztuk:

  • (około 45 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250ml)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie)
  • 200 g miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie)
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • konfitura, marmolada lub inne gęste nadzienie (może być nawet czekolada)

Sposób przygotowania:

Miękkie pierniczki nadziewane

Masa:

Miękkie pierniczki nadziewane
Cukier można pominąć. Całkowicie polukrowane lub oblane czekoladą pierniczki będą wystarczająco słodkie bez dodatku cukru.

Miód, maso i cukier podgrzać, ale tylko do połączenia się składników.

Sodę rozmieszać w mleku.

Do miski z mąką dodać sodę z mlekiem, miód z masłem i cukrem, przyprawę do piernika, kakao oraz jajko.

Wszystko razem wymieszać dłonią j następnie miskę z ciastem przykryć oraz włożyć do lodówki na około 12 godzin (lun nawet na kilka dni).

Wykrawanie:

Miękkie pierniczki nadziewane
Taki sposób przygotowania pierników sprawia, że ciastka wyglądają kształtnie oraz mają dokładnie sklejone boki, dzięki czemu nadzienie podczas pieczenia nie wypłynie.

Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i następnie wyciąć z niego kółka.

Na środku połowy z nich ułożyć odrobinę nadzienia, przykryć je resztą kółek oraz delikatnie docisnąć.

Wtedy z nadzianych ciastek należy powykrawać serduszka.

Z resztek ciasta ponownie rozwałkować placek oraz przygotować z niego ciasteczka według opisu powyżej.

Pieczenie:

Miękkie pierniczki nadziewane
Pierniczki przechowywać w szczelnie zamknietym pojemniku.

Pierniki piec w rozgrzanym piekarniku przez 12-13 minut w temperaturze 180 stopni.

(Powinny być puszyste, lecz miękkie na wierzchu. Dłuższe pieczenie ciastek spowoduje, że będą za twarde.)
Gotowe pierniczki udekorować wedle uznania.