Sposób przygotowania:
Pierniczki nadziewane powidłamiPrzygotowanie ciasta:
Masło,miód i przyprawy korzenne rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Następnie ściągnąć i wystudzić. Białko ubić na sztywną pianę utrwalając cukrem pudrem. Ubijając dodawać po 1 żółtku.
W kwaśnej śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną.
Do przesianej mąki z kakao dodajemy ubitą pianę,śmietanę rozpuszczoną z sodą oczyszczoną, masę miodową. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wynosimy na całą noc do lodówki, by dobrze stężała i nie kleiło się podczas wałkowania.
Wałkowanie ciasta:
Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 4 mm. Na cieście zaznaczamy foremką połowę ciasteczek. Z reszty ciasta wykrawamy tą samą foremką pierniczki. Na zaznaczone w cieście foremką ciasteczka nakładamy po środku po odrobinie powideł śliwkowych. Przykrywamy je wyciętym ciastem. Lekko zlepiamy brzegi. Wykrawamy foremką pierniki.
Pieczenie pierników:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast wykładamy w odstępach gotowe pierniczki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 12 min. Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Polewę czekoladową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Smarujemy pierniczki za pomocą pędzla. Odkładamy je do zastygnięcia polewy.