Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierniczki nadziewane powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem postanowiłam upiec pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi, które zaraz po upieczeniu są miękkie.

Pierniczki nadziewane powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczki nadziewane powidłami

na ciasto:

dodatkowo:

  • gęste powidła śliwkowe
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Pierniczki nadziewane powidłami

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki nadziewane powidłami
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki

Masło,miód i przyprawy korzenne rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Następnie ściągnąć i wystudzić. Białko ubić na sztywną pianę utrwalając cukrem pudrem. Ubijając dodawać po 1 żółtku.
W kwaśnej śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną.

Do przesianej mąki z kakao dodajemy ubitą pianę,śmietanę rozpuszczoną z sodą oczyszczoną, masę miodową. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wynosimy na całą noc do lodówki, by dobrze stężała i nie kleiło się podczas wałkowania.

Wałkowanie ciasta:

Pierniczki nadziewane powidłami
Zlepione nadziane ciasteczka wykrawamy foremką

Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 4 mm. Na cieście zaznaczamy foremką połowę ciasteczek. Z reszty ciasta wykrawamy tą samą foremką pierniczki. Na zaznaczone w cieście foremką ciasteczka nakładamy po środku po odrobinie powideł śliwkowych. Przykrywamy je wyciętym ciastem. Lekko zlepiamy brzegi. Wykrawamy foremką pierniki.

Pieczenie pierników:

Pierniczki nadziewane powidłami
Pierniczki na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast wykładamy w odstępach gotowe pierniczki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 12 min. Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Pierniczki nadziewane powidłami
Wystudzone pierniczki smarujemy za pomocą pędzla polewą czekoladową

Polewę czekoladową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Smarujemy pierniczki za pomocą pędzla. Odkładamy je do zastygnięcia polewy.