kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Mielona wieprzowina z fasolką i kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo sycące i pożywne danie obiadowe przygotowane w zaledwie kilkanaście minut. Zawiera zarówno węglowodany z mącznych klusek, świeże warzywa oraz białko z mięsa.

Mielona wieprzowina z fasolką i kluseczkami

Składniki:

Mielona wieprzowina z fasolką i kluseczkami

podstawowe

  • 500 g mielonej szynki lub łopatki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 300 g szerokiej fasolki lub fasolki szparagowej
  • szklanka zielonego groszku
  • kluski lub makaron (około 500g)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 ml bulionu
  • sól, czarny pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Mielona wieprzowina z fasolką i kluseczkami
Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku razem z groszkiem przez około 6-8 minut, aż warzywa będą niemal miękkie. Odcedzamy.

Kluski lub opcjonalnie makaron gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodajemy mięso mielone z szynki i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz oregano. Kiedy mięso się zetnie dodajemy odcedzone kluseczki i przesmażamy razem tak jak lubimy.

Dodajemy odsączoną fasolkę z groszkiem oraz śmietankę wymieszaną z bulionem. Redukujemy płyn do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku. 

Tagi:

danie mięso