Sposób przygotowania:
Mielona wieprzowina z fasolką i kluseczkami
Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku razem z groszkiem przez około 6-8 minut, aż warzywa będą niemal miękkie. Odcedzamy.
Kluski lub opcjonalnie makaron gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy mięso mielone z szynki i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz oregano. Kiedy mięso się zetnie dodajemy odcedzone kluseczki i przesmażamy razem tak jak lubimy.
Dodajemy odsączoną fasolkę z groszkiem oraz śmietankę wymieszaną z bulionem. Redukujemy płyn do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku.
Kluski lub opcjonalnie makaron gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy mięso mielone z szynki i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz oregano. Kiedy mięso się zetnie dodajemy odcedzone kluseczki i przesmażamy razem tak jak lubimy.
Dodajemy odsączoną fasolkę z groszkiem oraz śmietankę wymieszaną z bulionem. Redukujemy płyn do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku.