Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierogi z patelni z sosem słodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi w chińskim stylu. Farszem jest mielona wieprzowina doprawiona przyprawami kojarzącymi sie z kuchnia chińską. Lekko podsmażone ( surowe ) w woku , a następnie duszone pod przykryciem po podlaniu bulionem. Podaję je z sosem słodko-kwaśnym

Pierogi z patelni z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Pierogi z patelni z sosem słodko-kwaśnym

 

  • 1 szklanka mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1 szklanka mielonej wieprzowiny ( użyłam karkówki - ok. 30 dag )
  • 1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka otartego suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego usiekanego
  • sos sojowy jasny do smaku
  • szczypta przyprawy 5 smaków ( kupna lub domowa)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
  • 3/4 szklanki bulionu ( mięsny lub warzywny)

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z patelni z sosem słodko-kwaśnym
Przygotować parzone ciasto zalewając mąkę ze szczyptą soli wrząca wodą. Wymieszać drewnianą łyżka , a następnie dobrze wyrobić na sprężystą masę. Zawinąć w folię spożywczą. Mielone wymieszać z imbirem i połową szczypiorku. Doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i przyprawą 5 smaków. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanka krążki. Na każdy kłaść porcję farszu. Zlepiać pierożki i ułożyć na wysypanej mąką tacce. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść pierogi i rumienić z jednej strony ( ja stawiam zlepieniem do góry). Podlać połową bulionu. Przykryć i gotować aż pierogi wchłoną płyn. Dolać pozostały bulion i dusić 5 minut na małym gazie. Odkryć i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Pierożki podawać posypane pozostałym szczypiorkiem. Osobno podać sos słodko-kwaśny do maczania. * Z tej porcji składników wychodzi ok. 25 pierogów