Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Medaliony drobiowe z pieczarkami w sezamie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, soczyste medaliony z fileta indyczego, z farszem pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego i cebuli. Kotlety obtoczone w sezamie i usmażone na maśle klarowanym niezwykle zyskują na smaku.

Medaliony drobiowe z pieczarkami w sezamie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Medaliony drobiowe z pieczarkami w sezamie

 

  • 1 kg. zmielonego fileta z indyka
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 1 jajko
  • sol,pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Farsz:

Panierka:

Sposób przygotowania:

Medaliony drobiowe z pieczarkami w sezamie
Farsz: Cebulę posiekać, pieczarki obrać umyć pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.

Dusić do odparowania płynu, w między czasie doprawić solą i pieprzem.

Wsypać ser żółty, wymieszać.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kajzerki oraz wbić jajko,doprawić solą i pieprzem.

Masę mięsną wyrobić rękoma do połączenia się składników.

Na dłoni rozpłaszczać porcję mięsa, na środek kłaść po łyżce farszu,skleić brzegi a następnie lekko spłaszczając, tworząc medalion.

Panierka: Bułkę tartą wymieszać z sezamem.

Każdy medalion obtaczać w panierce z obu stron.

Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, na rumiano z każdej strony.
Medaliony drobiowe z pieczarkami w sezamie
Medaliony drobiowe z farszem pieczarkowym w sezamie