WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nieco inne wydanie tradycyjnych kotletów mielonych. Bez tartej bułki i jajek, za to z ryżem i cebulką.

Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 torebki ryżu
  • 1 duża cebula cukrowa
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową
Cebulę cukrową obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na miękko, odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mięso mielone bardzo dokładnie wyrabiamy na kleistą masę, dodajemy cebulkę i ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Mieszamy i mokrymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki. Smażymy na patelni na oleju, by z obu stron były rumiane.
Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową
Cebulę cukrową kroimy w drobną kosteczkę.
Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową
Ryż gotujemy na miękko w osolonej wodzie.
Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową
Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy i dodajemy cebulkę.
Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową
Uformowane kotlety smażymy na złoty kolor.

Tagi:

ryż mięso