Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki z ryżu i jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety z ryżu są łatwe do zrobienia i smaczne.

Kotleciki z ryżu i jajka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki z ryżu i jajka

 

  • 1 szkl ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ziarenka smaku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ryżu i jajka
1 jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Zimny, ugotowany ryż włożyć do miseczki, dodać posiekane jajko, wsypać szczypior i koperek, dodać surowe jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Kotleciki z ryżu i jajka
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Kotleciki z ryżu i jajka
Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.