Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z ryżem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu w pomidorowym sosie.

Kotleciki z ryżem w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki z ryżem w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ryżem w sosie pomidorowym
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przestudzić i wysypać z torebki. Do mięsa dodać sól, pieprz, jajko, ryż, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany szczypior. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kotleciki i zrumienić je na oleju. Do kotlecików wlać 2 szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem ok. 10-15minut. Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Kotleciki z ryżem w sosie pomidorowym
Ugotowany odcedzony przestudzony i wysypany z torebki ryż.
Kotleciki z ryżem w sosie pomidorowym
Mięso wymieszane z solą pieprzem jajkiem ryżem cebulą z dodatkiem posiekanego szczypioru.