marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mielone kotlety drobiowe z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mielone kotlety drobiowe z dodatkami.

Mielone kotlety drobiowe z dodatkami

Składniki:

Mielone kotlety drobiowe z dodatkami

 

  • 1 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka,
  • 1 cebula duża,
  • 1 średnia czuszka,
  • puszka groszku konserwowego,
  • jajko,
  • mąka lub bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety drobiowe z dodatkami
Mięso z indyka lub kurze opłukać,osączyć na sitku,przepuścić przez maszynkę do mięsa,dodając obraną,opłukaną i siekaną cebulę,a potem drobno siekaną czuszkę,usuwając z niej nasiona oraz osączony groszek konserwowy.Wbić jajo,posolić i ręką wymieszać masę.Formować z niej podłużne kotleciki,obtaczać w mące lub bułce tartej.Rozgrzać olej na patelni i na skwierczący kłaść kotlety.Smażyć na brązowo,obracając widelcami drugą stronę.Wyjąć i osączyć z tłuszczu,kłaść na talerze płaskie i pod- -awać z ziemniakami z wody,surówką lub mizerią.