kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Mielone kotlety z ryby

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nowy smak kotleta

Mielone kotlety z ryby

Składniki:

Mielone kotlety z ryby

 

  • 1 bułka lub 3 łyżki otrąb
  • 35 dag filetów rybnych
  • 10 dag słoniny
  • 2 cebule
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 jajko
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • masło lub olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety z ryby
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach odcisnąć.Rybę pokroić w pasy, usunąc ości. Słoninę pokroić w kostkę, obraną cebulę na ćwiartki, pietruszkę opłukać. Wszystkie składniki oraz rybę zemleć w maszynce do mięsa, przy czym odciśniętą bułkę na samym końcu. Masę wymieszać z jajkiem i solą, dprawić do smaku pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatałowej. Uformować kotlety. Na patelnię wylewać taką ilość tłuszczu, by całe jej dno było zakryte. Tłuszcz rozgrzać. Kotlety usmażyć na średnim ogniu, najpierw z jednej, potem z drugiek stronyna złoty kolor. Smacznego!!!