Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Mielone na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotlety mielone są pyszne i na zimno do chlebka i na gorąco z ziemniaczkami.

Mielone na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone na ostro

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 2 szczypty curry
  • kucharek
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone na ostro
Umyte i osuszone mięso zmielić w maszynce. Dodać papryki mielone, czosnek, curry, cebulę suszoną oraz pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i kucharek do smaku. Dodać 2 łyżki bułki tartej i surowe jajko, wyrobić jednolitą masę. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno do pieczywa.
Mielone na ostro
Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce.
Mielone na ostro
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy do smaku.
Mielone na ostro
Dodać jajo i bułkę tartą i wyrobić jednolitą masę.
Mielone na ostro
Uformować kotleciki i smażyć je na oleju.

Tagi:

tarta