Sposób przygotowania:
Kotlety mielone pod pierzynkąI
![Kotlety mielone pod pierzynką Kotlety mielone pod pierzynką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kotlety-mielone-pod-pierzynka-587545.jpg)
Mięso mielone przekładasz do miski, dodajesz obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijasz jajko, wsypujesz bułkę tartą, sól, przyprawę Gyros, wlewasz śmietanę i wyrabiasz masę mięsną. Z masy mięsnej robisz sześć kulek, rozpłaszczasz ją dłonią. Następnie układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
II
![Kotlety mielone pod pierzynką Kotlety mielone pod pierzynką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kotlety-mielone-pod-pierzynka-587546.jpg)
Cebule czerwone obierasz, drobno kroisz. Do cebuli dodajesz ocet, cukier, sól, dokładnie mieszasz. Ogórki kiszone kroisz w plasterki, ser żółty ścierasz na tarce o dużych oczkach.
Każdy kotlet smarujesz ketchupem, nakładasz po dwie łyżki cebuli czerwonej. Na cebuli układasz plasterki ogórka i posypujesz startym serem żółtym.
Pieczesz w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
III
Kotlety gotowe, podajesz z ziemniakami.
Smacznego.