Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety mielone pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, masz ochotę na odmianę, oto przepis dla Ciebie. Takie kotlety również możesz przygotować na różne uroczystość, święta.

Kotlety mielone pod pierzynką

Składniki:

Kotlety mielone pod pierzynką

 

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1szt. cebuli
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • 1 szt. jajka całego
  • Pozostałe składniki:
  • 3 szt. cebuli czerwonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
  • 5szt. ogórka kiszonego
  • 100 g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone pod pierzynką

I

Kotlety mielone pod pierzynką
Przygotowanie mięsa do przygotowania kotletów

Mięso mielone przekładasz do miski, dodajesz obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijasz jajko, wsypujesz bułkę tartą, sól, przyprawę Gyros, wlewasz śmietanę i wyrabiasz masę mięsną. Z masy mięsnej robisz sześć kulek, rozpłaszczasz ją dłonią. Następnie układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Kotlety mielone pod pierzynką
Pzrygotowanie pierzynki i nakładanie na każdy kotlet warstw pierzynki.

Cebule czerwone obierasz, drobno kroisz. Do cebuli dodajesz ocet, cukier, sól, dokładnie mieszasz. Ogórki kiszone kroisz w plasterki, ser żółty ścierasz na tarce o dużych oczkach.

Każdy kotlet smarujesz ketchupem, nakładasz po dwie łyżki cebuli czerwonej. Na cebuli układasz plasterki ogórka i posypujesz startym serem żółtym.

Pieczesz w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

III

Kotlety gotowe, podajesz z ziemniakami.

Smacznego.