Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Żeberka w kapuście kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piekielnie dobre żeberka w kapuście, niebanalne połączenie warzyw i przypraw sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem.

Żeberka w kapuście kiszonej

Składniki:

Żeberka w kapuście kiszonej

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • Olej do smażenia
  • 850 ml wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Żeberka w kapuście kiszonej

I

Żeberka w kapuście kiszonej
Przygotowanie mięsa, myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki, doprawiam i smażę na rozgrzanym oleju.

1. Żeberka myję, osuszam, kroję w paski. Doprawiam solą oraz pieprzem i podsmażam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor, następnie podlewam wodą i gotuję do miękkości mięsa.

II

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni typu Wok. Do cebuli dodaję obraną i startą na tarce marchew.
3. Kapustę przelewam zimną wodą, odciskam sok i kroję drobno, następnie przekładam do warzyw na patelnie.

4. Warzywa podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, majeranek, paprykę słodką, pieprz, kminek, ziele angielskie, listki laurowe i gotuję.
5. Przed podaniem mięso łączę z kapustą.


6. Gotowe.
7. Smacznego.