BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Mielone w ziemniakach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszyscy lubimy ziemniaczki wiec staramy robić się je na różne sposoby. Dziś polecam moje ziemniaczki z mielonym. Smaczne, kruche i lubiane ziemniaczki napełniane mięsem mielonym.

Mielone w ziemniakach Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Mielone w ziemniakach

 

  • ziemniaki większe około 1 kg,
  • mięso mielone 350 g,
  • pomidory krojone 1 puszka,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka,
  • pietruszka suszona 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • dodatkowo;
  • cebulka zielona lub szczypiorek,

Sposób przygotowania:

Mielone w ziemniakach
Ziemniaki dobrze umyć a następnie ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy są półtwarde wyjąc lekko przestudzić, przekroić na połówki. Środki delikatnie wydrążyć łyżką zostawiając ściankę około 1 cm. Wydrążone części pokroić w drobną kostkę.

Mięso mielone włożyć na rozgrzaną głębszą patelnie z niewielką ilością oleju, podsmażyć dodając obraną, pokrojoną w kostkę cebule oraz czosnek, a także przyprawy. Do podsmażonego mięsa dodać odsączone pomidory krojone ( u mnie pomidory krojone z czosnkiem) oraz pokrojone wydrążone części ziemniaków. Wszystko razem wymieszać a następnie dodać część odsączonego sosu z pomidorów. Podsmażać aż masa mięsna zrobi sie zbita,część płynu wyparuje.

Masą napełniamy połówki ziemniaków, nakładamy paseczki sera żółtego, układamy ziemniaki w żaroodpornym naczyniu wyłożonym folią i posmarowanym oliwą.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy około 20 - 25 minut.

Podawać ciepłe posypane posiekaną cebulką zieloną.

Fajnie smakują polane ketchupem.
Mielone w ziemniakach
Większe ziemniaki dokładnie szorujemy a nastepnie gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo
Mielone w ziemniakach
Podgotowane ziemniaki kroimy na połówki i wydrążamy miąższ
Mielone w ziemniakach
Mielone mięso podpiec na patelni z niewielką ilością oleju
Mielone w ziemniakach
Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebule oraz czosnek i przyprawy
Mielone w ziemniakach
Pomidory krojone odsączyć na sitku
Mielone w ziemniakach
Do podsmażonego mięsa dodac odsączone pomidory oraz wydrążone pokrojone drobno ziemniaki
Mielone w ziemniakach
Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową oraz posmarować oliwą
Mielone w ziemniakach
W naczyniu ułożyć ziemniaki napełnione farszem mięsnym oraz obłożone paseczkami sera żółtego
Mielone w ziemniakach
Upieczone wyjąc na talerz