Sposób przygotowania:
Mielone z buraczkiemI
1. Mięso mielone przekłam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robię duże kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kotlecie robię szklanką otwór. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
II
2. Buraki obieram, myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu ścieram na tarce o małych oczkach, przekładam do rondelka, dodaję cukier, sól, oraz ocet i gotuję.
3. Po ugotowaniu napełniam każdy otwór w upieczonych kotletach.
III
4. Ser mozzarellę kroję w plasterki i układam na burakach.
5. Zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
IV
6. Gotowe.
7. Smacznego
lukrowanepierniczki