Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone z buraczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne kotlety z mięsa mielonego, które znikają ze stołu w kilka chwil. Takie kotlety podasz bez konieczności podania dodatku, dodatek znajdziesz w środku kotleta.

Mielone z buraczkiem

Składniki:

Mielone z buraczkiem

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 duże buraki
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki octu
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Mielone z buraczkiem

I

Mielone z Buraczkiem
Przygotowujemy mięso na kotlety mielone, układamy robimy otwór i pieczemy.

1. Mięso mielone przekłam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Robię duże kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kotlecie robię szklanką otwór. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

Mielone z Buraczkiem
przygotowanie buraczków, gotujemy, i ścieramy na tarce, następnie napełniamy otwór w kotletach.

2. Buraki obieram, myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu ścieram na tarce o małych oczkach, przekładam do rondelka, dodaję cukier, sól, oraz ocet i gotuję.
3. Po ugotowaniu napełniam każdy otwór w upieczonych kotletach.

III

Mielone z Buraczkiem
przygotowanie sera

4. Ser mozzarellę kroję w plasterki i układam na burakach.
5. Zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

IV

6. Gotowe.
7. Smacznego