kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 726]

Sos koperkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny i domowy sos koperkowy. Sos koperkowy możemy dodać np. do jajek, do pieczonej ryby. Polecam.

Sos koperkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos koperkowy

 

  • 20 gram pokrojonego koperku
  • 150 ml rosołu
  • 100 ml zimnej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos koperkowy
Do garnka wlewamy rosół i zagotowujemy. Koperek kroimy na drobno i przekładamy na cedzak lub sitko, myjemy i odciskamy łyżką z wody. 

Koperek wkładamy do gotującego się rosołu i gotujemy około 10 minut.

W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę. Po tym czasie dolewamy mleko i śmietankę oraz dodajemy sól i pieprz do smaku i wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.
Sos koperkowy
Koperek kroimy a później go myjemy i odciskamy z wody.
Sos koperkowy
Do wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Sos koperkowy
Pokrojony koperek wkładamy do rosołu i gotujemy.
Sos koperkowy
Na samym końcu wlewamy śmietankę, mleko i dodajemy przyprawy.