marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mielone z indyka z groszkowym oczkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mielone mięso indycze dać do miski,wbić jajo surowe i przyprawy. Wymieszać ręką,zagnieść,formować kotleciki,spłaszczyć i nadziać groszkiem.

Mielone z indyka z groszkowym oczkiem.

Składniki:

Mielone z indyka z groszkowym oczkiem.

 

  • 400 g.mielonego mięsa indyczego gotowego,
  • puszka groszku konserwowego,
  • jajko surowe,
  • pieprz ziołowy lub cayenne,
  • szczypta curry,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Mielone z indyka z groszkowym oczkiem.
Mielone mięso indycze gotowe dać do średniej miski,wbić tam jajo
surowe,posolić,posypać pieprzem ziołowym czy kajeńskim oraz
szczyptą curry i zagnieść rękoma,by połączyć całość.Formować
średnie kotleciki wielkości dłoni,spłaszczyć i kłaść parę kulek gro-
-szku konserwowego(można go nawet utłuc na puree),aby utworzyć"oczko" i zalepić nadzienie w mięsie.Rozgrzać tłuszcz
na patelni,wlewając go tyle,by sięgał do połowy kotletów.Wkładać
kotleciki na skwierczący tłuszcz i smażyć na brązowy kolor,obracając je,co minutę.Podawać po usmażeniu z ziemniakami i koperkiem.