Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1423]

Mielone z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeżeli chcemy zrobić trochę inne mielone, możemy do środka dodać jajka gotowane. Pyszne i szybkie danie obiadowe.

Mielone z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z jajkiem

 

  • mięso mielone wieprzowo- wołowe - 0,5 kg
  • jajko - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • bułka kajzerka - 1 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • jajka ugotowane na twardo - 5 szt

Sposób przygotowania:

Mielone z jajkiem
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.

Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać.

Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Mielone z jajkiem
Jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek
Mielone z jajkiem
Masa mięsna na mielone została dokładnie wymieszana
Mielone z jajkiem
Na każdym kotlecie ułożono po jajku ugotowanym
Mielone z jajkiem
Kotlety z jajkiem w środku podczas smażenia