marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mielone z kiełbasy z jajkami i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mielone można zrobić z każdego mięsa,a nawet z kiełbasy białej lub zwyczajnej. Najlepiej smakują z innymi dodatkami jak jaja i świeże jarzyny.

Mielone z kiełbasy z jajkami i szczypiorkiem

Składniki:

Mielone z kiełbasy z jajkami i szczypiorkiem

 

  • 1/2 kg.kiełbasy zwyczajnej,
  • 6 jaj ugotowanych na twardo,
  • pęczek szczypiorku,
  • surowe jajko,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta,
  • pieprz mielony,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Mielone z kiełbasy z jajkami i szczypiorkiem
Kiełbasę pokroić na wzdłuż i przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z ugotowanymi i obranymi wcześniej jajkami oraz z opłukanym i posiekanym szczypiorkiem. Potem wbić do masy jajko surowe, aby farsz się trzymał. Na koniec doprawić solą i pieprzem w rozsądnej ilości. Wymieszać farsz ręką. po czym formować w osiem średnich kotlecików, obtaczać w bułce tartej i kłaść na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć kilka minut z obu stron na brązowy kolor. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na łopatce cedzakowej. Podawać z ziemniakami z wody i surówką.

Tagi:

jajko tarta jajka