Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki mielone z białej kiełbasy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Często zdarza mi się , że w trakcie wiązania przed zamrożeniem część farszu mi ,,ucieka " lub któraś kiełbaska pęka .

Kotleciki mielone z białej kiełbasy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z białej kiełbasy

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z białej kiełbasy
Namoczyć bułkę w 1/2 szklanki ciepłej wody , a potem bardzo mocno odcisnąć . Wycisnąć farsz z białych kiełbasek. Wymieszać mięso , odciśniętą bułkę , jajko , 2 łyżki majeranku . Wyrobić bardzo dokładnie dosypując po odrobinie tartą bułkę tak by masa dała sie formować a nie była za twarda ( nie sposób określić ile trzeba dosypać bo to zależy od wielkości jajka , kiełbasek - ma być konsystencja taka jak mięsa na mielone po wyrobieniu ) .Doprawić do smaku majerankiem i pieprzem ( ilość zależy jak doprawiona była biała kiełbasa ) + maggi .
Podzielić na 3 porcje i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło .Podlać kilkoma łyżkami wody , skropić odrobiną maggi i dusić aż płyn odparuje ( w trakcie duszenia obrócić kotlety ).
Ja podaję z ziemniakami puree ( takimi ze śmietaną kwaśną i koprem ) i surówką z buraczków ( albo proste z olejem albo lekko zasmażane )
Kotleciki mielone z białej kiełbasy
Przygotować składniki - potem jak wszystko jest pod ręką robi sie błyskawicznie
Kotleciki mielone z białej kiełbasy
Namoczoną bułkę , farsz z białej , jajko , przyprawy wymieszać dokładnie
Kotleciki mielone z białej kiełbasy
Uformowane kotleciki obtoczyć w bułce tartej strzepując jej nadmiar
Kotleciki mielone z białej kiełbasy
Usmażyć na rumiano z obu stron dodając w ostatnim momencie masło