Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone z białej kiełbasy
Namoczyć bułkę w 1/2 szklanki ciepłej wody , a potem bardzo mocno odcisnąć . Wycisnąć farsz z białych kiełbasek. Wymieszać mięso , odciśniętą bułkę , jajko , 2 łyżki majeranku . Wyrobić bardzo dokładnie dosypując po odrobinie tartą bułkę tak by masa dała sie formować a nie była za twarda ( nie sposób określić ile trzeba dosypać bo to zależy od wielkości jajka , kiełbasek - ma być konsystencja taka jak mięsa na mielone po wyrobieniu ) .Doprawić do smaku majerankiem i pieprzem ( ilość zależy jak doprawiona była biała kiełbasa ) + maggi .
Podzielić na 3 porcje i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło .Podlać kilkoma łyżkami wody , skropić odrobiną maggi i dusić aż płyn odparuje ( w trakcie duszenia obrócić kotlety ).
Ja podaję z ziemniakami puree ( takimi ze śmietaną kwaśną i koprem ) i surówką z buraczków ( albo proste z olejem albo lekko zasmażane )
Podzielić na 3 porcje i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło .Podlać kilkoma łyżkami wody , skropić odrobiną maggi i dusić aż płyn odparuje ( w trakcie duszenia obrócić kotlety ).
Ja podaję z ziemniakami puree ( takimi ze śmietaną kwaśną i koprem ) i surówką z buraczków ( albo proste z olejem albo lekko zasmażane )
caroline1983
Natala1210