Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mielone z manną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobry mielony to taki bez zbędnych smaków.

Mielone z manną. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone z manną.

 

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • kajzerka namoczona w wodzie
  • łyżeczka czarnego grubo mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 mil wody
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki manny
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z manną.
Do naczynia z mięsem wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz i energicznie mieszamy. Chodzi o to aby mięso wciągnęło wodę. Następnie bułkę odciskamy i dodajemy do mięsa, cebulę ścieramy na tarce i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec jajko i manna. Tą należy dodawać stopniowo i wyrabiać. Odstawiamy na 15 min aby mięso stężało i możemy smażyć, na rozgrzanym tłuszczu kotleciki formowane wilgotnymi dłońmi.
Mielone z manną.
Mięso i jak najmniej składników po to aby czuć smak mięsa.
Mielone z manną.
Manna jest smakowo neutralna, to własnie nam pozwoli zapanować nad smakiem kotletów.

Tagi:

jajko jajka