Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Mielone z pokrzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nieco inna wersja na tradycyjne kotlety mielone – tym razem na zielono z dodatkiem zdrowych pokrzyw.

Mielone z pokrzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z pokrzywami

 

  • 70 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 40 sztuk pokrzyw
  • pęczek szczypioru z cebuli
  • 2 cebule
  • 6 kromek suchego chleba
  • 2-3 gęsie jajka
  • przyprawy
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Mielone z pokrzywami
Chleba namaczamy w zimnej wodzie, a następnie go odciskamy i dodajemy do zmielonego mięsa. Zarówno pokrzywy jak i szczypiorek myjemy pod bieżącą wodą, a następnie drobno siekamy – dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i również dodajemy razem z jajkami. Doprawiamy całość solą, jarzynką oraz pieprzem i dokładnie mieszamy, jeśli masa jest mało kleista dodajemy nieco bułki tartej. Formujemy zgrabne kotleciki mielone, obtaczamy w bułce tartej i układamy w brytfannie z dodatkiem smalcu. Pieczemy 45 minut w 180*, obracając co jakiś czas na drugą stronę.
Mielone z pokrzywami
Chleba namaczamy w zimnej wodzie, a następnie go odciskam
Mielone z pokrzywami
Zarówno pokrzywy jak i szczypiorek myjemy pod bieżącą wodą, a następnie drobno siekamy
Mielone z pokrzywami
Cebulę kroimy w kostkę i również dodajemy razem z jajkami.
Mielone z pokrzywami
Doprawiamy całość solą, jarzynką oraz pieprzem i dokładnie mieszamy,