suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Mielone z surówką i ziemniakami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam na niedzielny obiad, mielone z cebulką, surówka i ziemniakami. Dla 2 osób.

Mielone z surówką i ziemniakami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone z surówką i ziemniakami.

 

  • 30 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego);
  • bułka tarta (w sumie ok 3-4 łyżki);
  • 1 jajko;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • po 1 kostce smaku Knorr (smażona cebula i czosnek);
  • łyżeczka vegety;
  • sól, pieprz;
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

Mielone z surówką i ziemniakami.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, płaską łyżkę bułki tartej, kostki smaku Knorr, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną i podsmażoną na łyżeczce oleju 1/2 cebuli. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy łyżeczkę vegety, odrobinę solimy, doprawiamy pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety (najlepiej płaskie wtedy lepiej się usmażą), obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy pozostałą część cebuli i razem z kotletami smażymy na wolnym ogniu przez ok 10-12 min. Podajemy z surówką i ziemniakami.
Mielone z surówką i ziemniakami.
Przygotowujemy składniki niezbędę do przyrządzenia kotletów.
Mielone z surówką i ziemniakami.
Obtoczone w bułce kotlety smażymy na oleju z cebulką.