jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Mielone z szynki a la hamburger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten kotlet mielony z wieprzowej szynki świetnie smakuje w chrupiącej bułce jak i z dodatkiem młodych ziemniaczków.

Mielone z szynki a la hamburger Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone z szynki a la hamburger

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sos sojowy
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone z szynki a la hamburger
Obieramy cebulę i czosnek . Mielimy mięso w maszynce wraz czosnkiem icebulą. Skrapiamy mięso sosem sojowym. Dodajemy pieprz czarny grubo mielony, kolendrę, musztardę, szczyptę soli i pieprz ziołowy (do smaku). Mieszamy dokładnie . Formujemy kotlety a następnie smażymy na patelni grillowej lub zwykłej ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Ogień nie powinien być zbyt ostry, by mięso upiekło się w środku. Podajemy w tostowanych bułkach z sałatą, pomidorem i ogórkiem lub z ziemniaczkami lub frytkami.
Mielone z szynki a la hamburger
Mielimy mięso w maszynce wraz czosnkiem i cebulą.
Mielone z szynki a la hamburger
Formujemy kotlety w kształcie przypominającym bułkę w której je podasz.

Tagi:

sosy szynka