Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Mielone z żółtym serem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlet z niespodzianką w środku.

Mielone z żółtym serem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone z żółtym serem.

 

  • kajzerka
  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 mil wody
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki manny
  • 20 dkg żółtego sera
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • delikat czerwony

Sposób przygotowania:

Mielone z żółtym serem.
Bułkę namaczamy w wodzie. Do mięsa dodajemy wodę, sól, pieprz i startą na tarce cebulę. Energicznie wyrabiamy aby mięso wchłonęło wodę. Dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mannę i ponowie dokładnie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ser tniemy na słupki. Nakładamy na dłoń porcję mięsa rozpłaszczam, na środku kładziemy kawałek sera i zawijam. Formując kotlet w formie walca. Obtaczamy w bułce i smażmy na wolnym ogniu. Wyjmujemy i posypujemy delikatem.
Mielone z żółtym serem.
Manna jest neutralna smakowo i doskonale nadaje się do zagęszczania.
Mielone z żółtym serem.
Tutaj można wykorzystać ścinki i resztki sera.
Mielone z żółtym serem.
Na płacie z mięsa układamy kawałek sera i zawijamy.
Mielone z żółtym serem.
Kotlety smażymy na bardzo wolnym ogniu aby się dobrze przepiekły.