WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 736]

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre, pożywne i sycące danie - krokiety z soczewicą i pieczarkami. Idealne do barszczu lub jako samodzielne danie.

Krokiety z soczewicą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

Naleśniki

Farsz

  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 szkl. suchej soczewicy zielonej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Krokiety z soczewicą i pieczarkami

Naleśniki

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto.

Na patelni naleśnikowej rozgrzać niewielką ilość oleju i wlać porcję ciasta. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu lekko przestudzić.

Farsz

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wrzucić cebulę.

Zeszklić i dodać obrane i starte na tarce na dużych oczkach pieczarki.

Smażyć kilka minut a następnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć kolejne kilka minut. Odstawić.

Soczewicę ugotować w ok. 1,5-2 szklankach wody. Posolić do smaku. Odcedzić z wody i wymieszać z pieczarkami.

Naleśniki smarować farszem i zwijać w ruloniki. Zwinięte naleśniki panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Obsmażyć na patelni na oleju. Podawać gorące z barszczykiem lub surówką.

Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Krokiety z soczewicą i pieczarkami po usmażeniu i przekrojeniu
Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Krokiety po zwinięciu z farszem i opanierowaniu przed smażeniem
Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Krokiety po zawinięciu z farszem przed opanierowaniem
Krokiety z soczewicą i pieczarkami
Naleśniki posmarowane farszem w trakcie zwijania

Tagi:

danie krokiety