Sposób przygotowania:
Krokiety z soczewicą i pieczarkamiNaleśniki
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto.
Na patelni naleśnikowej rozgrzać niewielką ilość oleju i wlać porcję ciasta. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu lekko przestudzić.
Farsz
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wrzucić cebulę.
Zeszklić i dodać obrane i starte na tarce na dużych oczkach pieczarki.
Smażyć kilka minut a następnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć kolejne kilka minut. Odstawić.
Soczewicę ugotować w ok. 1,5-2 szklankach wody. Posolić do smaku. Odcedzić z wody i wymieszać z pieczarkami.
Naleśniki smarować farszem i zwijać w ruloniki. Zwinięte naleśniki panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Obsmażyć na patelni na oleju. Podawać gorące z barszczykiem lub surówką.