Sposób przygotowania:
Mielonka Eli
Pokrojone mięso z solą,pieprzem i czosnkiem na całą noc dałam do lodówki.Potem pomieliłam.Do 1/2 szklanki gorącej wody dałam żelatynę i ostudzłam,Do połowy dałam wodę z żelatyną,do reszty mięsa resztę wody i dobrze wyrobiłam,żeby się kleiło.Mięso bez żelatyny włożyłam do podłużnej foremki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą i piekłam 1 godzinę i 20 minut w temp.190 stopni.Foremke postawiłam na blasze z wodą.Mięso z żelatyną włożyłam do woreczka,do szynkowara i parzyłam(woda musi lekko pyrkać)2 godziny.Smacznego!
Babciagramolka
eli_555
Warto zrobić,jest naprawdę pyszna.
luna
eli_555
Nie.Szynkowar jest w kształcie tuby,z nakładanym denkiem i sprężyną,która dociska włożone do woreczka mięso,żeby było ścisłe i nie kruszyło sie podczas krojenia.
msewka
Bo z tymi ze sklepu to jest różnie.5
eli_555
U mnie też wola moje wyroby bardziej niż sklepowe.
luna
eli_555
Ale ja podałam przepis do szynkowaru i do piekarnika.musisz dokładnie przeczytać.Wystarczy z połowy przepisu.Życzę smacznego.
Jojo