Sposób przygotowania:
Mielony warzywniak Mariel
Mięso z łopatki mielimy w maszynce do mięsa . Przekładamy do miski , dodajemy , bułke namoczoną i odciśniętą z wody , jajko, 1 szt .cebulę startą na małych oczkach i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko wyrabiamy ze sobą do momentu aż składniki się połączą . Papryki dokładnie myjemy jeśli są w całości , wycinamy gniazdka nasienne , osuszamy i kroimy w kostkę , pieczarki obieramy ze skórki i również kroimy , cebulę obieramy i kroimy na półksiężyce.Na patelni rozgrzewamy patelnie i podsmażamy warzywa aż będą miękkie , doprawiamy do smaku . Zostawiamy do wystudzenia. Na ręce z masy mięsnej tworzymy placuszki , nakładamy po łyżce farszu i formujemy z nich kulki , następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.