mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Mielony warzywniak Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety mielone robię na wiele sposobów

Mielony warzywniak Mariel Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielony warzywniak Mariel

 

  • 1/2 kg łopatki bez kości
  • 200 gram pieczarki,
  • 1/4 szt. papryka czerwona,
  • 1/4 szt. papryka żółta,
  • 1/4 szt. papryka zielona świeża,
  • 2 szt. cebula,
  • przyprawy,
  • 1 szt jajko,
  • 1 szt. bułka namoczona w wodzie,
  • bułka tarta pikantna Prymat
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Mielony warzywniak Mariel
Mięso z łopatki mielimy w maszynce do mięsa . Przekładamy do miski , dodajemy , bułke namoczoną i odciśniętą z wody , jajko, 1 szt .cebulę startą na małych oczkach i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko wyrabiamy ze sobą do momentu aż składniki się połączą . Papryki dokładnie myjemy jeśli są w całości , wycinamy gniazdka nasienne , osuszamy i kroimy w kostkę , pieczarki obieramy ze skórki i również kroimy , cebulę obieramy i kroimy na półksiężyce.Na patelni rozgrzewamy patelnie i podsmażamy warzywa aż będą miękkie , doprawiamy do smaku . Zostawiamy do wystudzenia. Na ręce z masy mięsnej tworzymy placuszki , nakładamy po łyżce farszu i formujemy z nich kulki , następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.
Mielony warzywniak Mariel
na uformowane placuszki nakładamy po łyżce farszu
Mielony warzywniak Mariel
formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej