Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Mięsko zapiekane w sosie musztardowo-ket

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka mięsna z warzywami w sosie musztardowo-ketchupowym.

Mięsko zapiekane w sosie musztardowo-ket Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mięsko zapiekane w sosie musztardowo-ket

 

  • 50 dkg surowej szynki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki musztardy średnio-ostrej
  • 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • przyprawa do gyrosa

Sposób przygotowania:

Mięsko zapiekane w sosie musztardowo-ket
Mięso pokroić w grubsze plastry,posolić, popieprzyć i delikatnie posypać przyprawą do gyrosa. Marchew ,pietruszkę i cebulę obrać i pokroić w 1,5 cm plastry.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym ,plastry z 1 cebuli i posmarować połowę sosu. Rozłożyć marchew z pietruszką,resztę kukurydzy i położyć plastry cebuli. Rozsmarować resztę sosu i włożyć do piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni i zapiekać przez 2 godziny.
Mięsko zapiekane w sosie musztardowo-ket
Na zdjęciu pokazana jest zapiekanka w trakcie przyrządzania przed zapiekaniem
Mięsko zapiekane w sosie musztardowo-ket
Na zdjęciu jest przygotowana w całości zapiekanka gotowa do włożenia do piekarnika
Mięsko zapiekane w sosie musztardowo-ket
Etap 3