julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Mięsne gołąbki z cebulką i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne gołąbki z ryżem, mięsem, cebulką i papryką czerwoną! Niebo w gębie :))

Mięsne gołąbki z cebulką i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne gołąbki z cebulką i papryką

 

  • 2 główki kapusty białej
  • sól
  • ok. 1/2 papryki czerwonej
  • Farsz:
  • 2 kg mięsa mielonego wieprzowego (ja dałam w batonie z firmy Niedźwiedź)
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ok. 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 torebek ryżu
  • Vegeta czerwona
  • tłuszcz do gotowania gołąbków

Sposób przygotowania:

Mięsne gołąbki z cebulką i papryką
Torebki ryżu gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż woreczki się wypełnią - będą pełne. Główki kapusty czyścimy, odcinamy głąba, odrywamy niepotrzebne liście i ich nie wyrzucamy. W osobnym garnku - dużym gotujemy kapusty. Od ugotowanych główek kapusty odrywamy liście i odkładamy na talerz. Ryż wyciągamy z torebek i wrzucamy do miski, w której będziemy robić farsz. Delikatnie rozgniatamy widelcem tak aby nie zrobić tzw. ciapy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki i wrzucamy na patelnię, zeszklić. Przyprawiamy i wrzucamy masło. Mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy mięso. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i mięso do ryżu, łączymy i przyprawiamy. Do liści nakładamy farsz, układamy paprykę na farsz i zwijamy tak jak na gołąbki. Do rondla nalewamy tłuszcz i układamy gołąbki, przykrywamy liśćmi pozostawionymi przed gotowaniem kapusty. Gotujemy ok. 1 godzinę sprawdzając co jakiś czas czy są gotowe. Podajemy z sosem pomidorowym lub ze swoim upodobaniem. Smacznego :)
Mięsne gołąbki z cebulką i papryką
Gotujemy ryż i główki kapusty w oddzielnych garnkach, od ugotowanych główek odrywamy liście i ryż wrzucamy do miski
Mięsne gołąbki z cebulką i papryką
Pokrojone cebule i czosnek zeszklić z masłem i przyprawami
Mięsne gołąbki z cebulką i papryką
Mięso z cebulką i ryżem nakładamy do liści kapusty i zwijamy
Mięsne gołąbki z cebulką i papryką
Gołąbki zawijamy i układamy w rondlu z tłuszczem