Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Mięsne wałeczki w sosie z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne wałeczki z mięsa mielonego, obsmażone, obgotowane w rosole a następnie zagęszczone na sos - smaczny obiad

Mięsne wałeczki w sosie z natką pietruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsne wałeczki w sosie z natką pietruszki

 

  • 250-300 g mięsa mielonego z szynki
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 600 ml bulionu
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 125 ml śmietany
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Mięsne wałeczki w sosie z natką pietruszki
Do miski przekładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem mieszamy. Z masy formujemy wałeczki mięsne, Wkładamy na rozgrzany olej dość głęboki i obsmażamy. Bulion zagotowujemy , przekładamy wałeczki i gotujemy 5 minut. Do około 50 ml wody wlewamy śmietanę i dodajemy mąkę, mieszamy, zalewamy na bulion mieszając by nie powstały grudki, dodajemy posiekany koperek. Zagotowujemy Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mięsne wałeczki w sosie z natką pietruszki
Etap 1 z masy mięsnej formujemy wałeczki i obsmażamy je
Mięsne wałeczki w sosie z natką pietruszki
Etap 2 podsmażone wałeczki przekładamy do bulionu
Mięsne wałeczki w sosie z natką pietruszki
Etap 3 zagęszczamy śmietana i maką - zagotowujemy
Mięsne wałeczki w sosie z natką pietruszki
Etap 4 na koniec dodajemy posiekaną natke i doprawiamy

Tagi:

mięso szynka