Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mięso duszone z pieprzem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto woli gęsty sos, może w trakcie duszenia dodać nieco mąki.

Mięso duszone z pieprzem

Składniki:

Mięso duszone z pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Mięso duszone z pieprzem
Wołowinę i słoninę kroimy w wąskie paseczki. Słoninę smażymy na patelni, wytopionyz niej tłuszcz łączymy ze zwykłym smalcem oraz drobniutko pokrojoną cebulą. Rumienimy mięso na tłuszczu, dodajemy nieco wody i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy zieloną paprykę i mielony pieprz. Dusimy do momentu, aż wyparuje prawie cała woda z sosu. Wtedy dokładamy kawałki obsmażonej słoniny i ponownie podlewamy niewielką ilością wody, która powinna wyparować w ciągu następnych 10 minut.

Tagi:

mięso danie