Sposób przygotowania:
Zapiekanka gyros z frytkami
1. Mięso z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros i smażyć na tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
2. Frytki rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu.
3. Sos pieczarkowy:
Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju, wraz z pokrojoną drobno cebulką. Dodać trochę wody, doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Po upływie około 15 minut dolać do sosu śmietanę wymieszaną z mąką i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
4. Ogórki pokroić w plasterki.
5. Gotowe frytki rozłożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, następnie kawałki mięsa, plasterki ogórka oraz pieczarki (nie należy wylewać na zapiekankę zbyt dużej ilości sosu, by frytki pozostały chrupiące). Całość posypać startym serem i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
2. Frytki rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu.
3. Sos pieczarkowy:
Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju, wraz z pokrojoną drobno cebulką. Dodać trochę wody, doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Po upływie około 15 minut dolać do sosu śmietanę wymieszaną z mąką i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
4. Ogórki pokroić w plasterki.
5. Gotowe frytki rozłożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, następnie kawałki mięsa, plasterki ogórka oraz pieczarki (nie należy wylewać na zapiekankę zbyt dużej ilości sosu, by frytki pozostały chrupiące). Całość posypać startym serem i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
niezły kąsek