Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Mięso w sosie śmietanowo pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie danie na obiad, z odrobinką koloru zielonego

Mięso w sosie śmietanowo pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso w sosie śmietanowo pieczarkowym

 

  • 2 piersi z kurczakiem
  • pieczarki ok 250g
  • spory pęczek szczypiorku
  • melisa świeża
  • śmietana 18% - 200g
  • woda-szklanka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • makaron kokardki

Sposób przygotowania:

Mięso w sosie śmietanowo pieczarkowym
Pieczarki oczyszczam, kroję drobno i wrzucam na patelnie na odrobinkę oleju. Solę i pieprzę do smaku - podsmażam aż pieczarki puszczą wodę i odparują. W tym czasie kroję mięso z kurczaka w niewielką kostkę i dorzucam do pieczarek. Mieszam i podsmażam aż mięso się zetnie. W kubeczku mieszam wodę ze śmietaną - wlewam na patelnie. Gdy wszystko wymieszam i chwilę razem podgotuję do podgrzania sosu to dodaję posiekany szczypiorek wraz ze świeżą melisą, doprawiam ostatecznie do smaku - podsmażam jeszcze razem ok 5 minut. Danie jest gotowe. Podaję na dowolnym makaronie.
Mięso w sosie śmietanowo pieczarkowym
mięso i pieczarki kroję w kosktę i podsmażam na oleju
Mięso w sosie śmietanowo pieczarkowym
mieszam śmietanę ze szklanką zimnej wody i przelewam do reszty
Mięso w sosie śmietanowo pieczarkowym
świeżą melisę oraz szczypiorek siekam na drobno
Mięso w sosie śmietanowo pieczarkowym
całość mieszam i smkauje a w razie potrzeba doprawiam do smaku