Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie
Do miski wlać maślankę, dodać zmiażdżony czosnek, musztardę, sos sojowy, syrop klonowy i posiekany rozmaryn, wymieszać. Umyte mięso osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do foliowego worka, wlać marynatę, dokładnie wymieszać, pozostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia mięso wraz z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką i skropić oliwą. Podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 50-60 minut.
Po upływie pół godziny mięso odkryć, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku aby nabrało rumianego koloru.
Następnego dnia mięso wraz z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką i skropić oliwą. Podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 50-60 minut.
Po upływie pół godziny mięso odkryć, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku aby nabrało rumianego koloru.