Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso z kurczaka marynowane w przyprawie bałkańskiej z dodatkiem czosnku i wędzonej papryki jest bardzo smaczne, soczyste z chrupiącą skórką.

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą

Składniki:

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą

 

  • 0,5 kurczaka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju czosnkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą

ETAP 1:

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Do miseczki włożyć śmietanę, dodać przyprawę bałkańską, paprykę, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek, wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą
Podzielone na porcje mięso natrzeć solą i pieprzem.

Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą
Zamarynowane mięso pozostawić w lodówce na 1-2 godziny

Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia mięsa

Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć na blaszce.

Folię w kilku miejscach nakłuć wykałaczką.

Blaszkę z mięsem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.

ETAP 5:

Mięso z kurczaka z bałkańską przyprawą

15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, włożyć ponownie do piekarnika żeby na mięsie powstała chrupiąca skórka.


Tagi:

danie kurczak