alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Mięso zapiekane z gruszkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso zapiekane z gruszkami i cebulą

Mięso zapiekane z gruszkami i cebulą

Składniki:

Mięso zapiekane z gruszkami i cebulą

 

  • 4 steki z polędwicy wołowej
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka cukru
  • 40 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka rozmarynu
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 gruszki
  • 3 czerwone cebule
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso zapiekane z gruszkami i cebulą
Usmażyć mięso na oleju z obu stron. Zdjąć z patelni, posypać przyprawami, owinąć plastrem boczku. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać owocami (uprzednio gruszki pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne). Obrać cebule, pokroić w plastry, zasypać mięso. Posypać rozmarynem. Piec w temp. 100 st. C przez 10 minut. Cukier wsypać na patelnię, zarumienić, zalać winem, wymieszać z orzechami, zagotować, polać mięso na talerzu.

Tagi:

mięso danie