suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Mieszaniec z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam mieszane ciasto makowo-kakaowe.

Mieszaniec z makiem

Składniki:

Mieszaniec z makiem

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki;
  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka maku;
  • 6 łyżek oleju;
  • kostka margaryny;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • aromat migdałowy.

Sposób przygotowania:

Mieszaniec z makiem
Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Z trzech białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Następnie dzielimy je na trzy części.
Do pierwszej dodajemy: mak i aromat migdałowy.
Do drugiej: kakao.
Do trzeciej pianę z pozostałych trzech białek.
Ciasto po kolei wylewamy na formę wysmarowaną tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia: na dno ciasto makowe, następnie kakaowe i na koniec białe. Pieczemy przez ok godzinę w tem 160oC.

Tagi:

mak