Sposób przygotowania:
Miętowa sałatka z truskawkami i fetą
Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i przekrawam na połówki. Sałatę myję, osuszam dokładnie, kroję na mniejsze kawałki i układam na półmisku. Na sałacie układam pokrojone truskawki i oliwki, wszystko posypuję posiekanym szczypiorem. Fetę kroję w kostkę, obtaczam ser w pieprzu i dwóch łyżkach posiekanej mięty. Układam kawałki miętowej fety na sałatce. Sos: Czosnek obieram i przeciskam przez praskę lub drobno siekam. Dokładnie rozcieram zmiażdżony czosnek z odrobiną soli. Dodaję miód i ponownie mieszam. Wlewam sok z cytryny, dodaję sól i pieprz do smaku. Wlewam oliwę, dodaję łyżkę mięty i mieszam całość dokładnie. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.