Sposób przygotowania:
Miętowo-czekoladowy torcikETAP 1:

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli pod koniec dodać cukier i ubić na sztywną bezę, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wszystko wymieszać na koniec dodać do ciasta olej.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy około 22 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 15-20 minut.
Masa miętowa:
1 szklankę śmietany zagotować z dodatkiem całych gałązek mięty, następnie wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
ETAP 2:

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę wyjąć z lodówki i wylać na sitko, aby liście zostały na sitku, następnie bardzo dokładnie je odcisnąć z soku i śmietanki, liście wyrzucić, a do śmietanki dolać drugą szklankę śmietany i ubić.
ETAP 3:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia do ubitej dodać cukier puder i serek, całość wymieszać na małych obrotach robota.
ETAP 4:

Kiedy masa jest wymieszana dolać troszkę zielonego barwnika spożywczego i płynną żelatynę, wymieszać i na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta i wstawić do lodówki.
ETAP 5:

Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Masę śmietankowa wylać na masę miętową i wstawić formę najlepiej na cała noc do lodówki, aby ciasto na dobrze zastygło.
Po zastygnięciu deser wyjąć z formy i po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z dodatkiem śmietanki po zastygnięciu polewy dowolnie udekorować.
Beatris
iziona
Kwiatki są ze zwykłego kremu maślanego w kolorze białym, aby je zabarwić to na scianki worka dałam po kropli barwnika i dopiero wtedy nałożyłam krem w trakcie wyciskania samo się barwiło.
Beatris
Dziękuję za odpowiedź :) Fajny patent i jaki efekt końcowy :)Torcik - marzenie :)
Magdalena88
niezły kąsek
iziona
Dziękuję :)
iziona
Ja uwielbiam takie połączenie :) a kwiatki to nie gotowce tylko moja " twórczość " z masy maślanej :)