Sposób przygotowania:
Tort Kokosowo - ŚmietankowyCIASTO
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy razem z kakao i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy tortowej - u mnie średnica 26 cm. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C. Upieczony pozostawiamy do przestygnięcia i kroimy na 2 blaty.
( Biszkopt spokojnie możemy przekroić na 3 blaty ).
MASA
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, oraz śmietan-fixy.
MASA KOKOSOWA:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, oraz dodajemy ocet, całość chwilkę miksujemy a następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną bezę wykładamy na formę tortową i pieczemy 10 min w temp. 180'C, następnie zmniejszamy temp. do 140'C i pieczemy 20 min., ponownie zmniejszamy temp. do 100'C i pieczemy ok 30 min.
Po tym czasie wył. piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku do przestygnięcia.
SKŁADANIE:
Blat ciast kakaowego, smarujemy Stovit Naturalnie owocowe - truskawkowy i wykładamy połowę masy śmietanowej, masa kokosowa, pozostała część masy śmietanowej, blat ciasta kakaowego.
Wierzch polewamy polewą czekoladową. Smacznego !!