IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Tort Kokosowo - Śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jeśli lubicie kokos to polecam bardzo smaczny o intensywnym smaku kokosowo - śmietankowym torcik. Tort jest delikatny i lekko wilgotny z kokosową bezą i kremem śmietankowym. Całość podkreślają truskawki w żelu.

Tort Kokosowo - Śmietankowy

Składniki:

Tort Kokosowo - Śmietankowy

CIASTO:

MASA:

DODATKOWO:

  • 255 g Stovit Naturalnie owocowe - truskawkowy
  • polewa czekoladowa

MASA KOKOSOWA:

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 g wiórek kokosowych drobnych

Sposób przygotowania:

Tort Kokosowo - Śmietankowy

CIASTO

Tort Kokosowo - Śmietankowy
Biszkopt kakaowy, który wychodzi na 9 cm.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy razem z kakao i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy tortowej - u mnie średnica 26 cm. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C. Upieczony pozostawiamy do przestygnięcia i kroimy na 2 blaty.

( Biszkopt spokojnie możemy przekroić na 3 blaty ).

MASA

Tort Kokosowo - Śmietankowy
Krem śmietankowy - ubijamy śmietanę na sztywno

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, oraz śmietan-fixy.

MASA KOKOSOWA:

Tort Kokosowo - Śmietankowy
Masa kokosowa to nic innego jak beza z wiórkami kokosowymi

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, oraz dodajemy ocet, całość chwilkę miksujemy a następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowaną bezę wykładamy na formę tortową i pieczemy 10 min w temp. 180'C, następnie zmniejszamy temp. do 140'C i pieczemy 20 min., ponownie zmniejszamy temp. do 100'C i pieczemy ok 30 min.

Po tym czasie wył. piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku do przestygnięcia.

SKŁADANIE:

Blat ciast kakaowego, smarujemy Stovit Naturalnie owocowe - truskawkowy i wykładamy połowę masy śmietanowej, masa kokosowa, pozostała część masy śmietanowej, blat ciasta kakaowego.

Wierzch polewamy polewą czekoladową. Smacznego !!


Tagi:

tort