Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Miętus z koperkiem :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Miętus to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych jakie zdarzyło mi się jeść .

Miętus z koperkiem  :

Składniki:

Miętus z koperkiem :

 

  • 30 dag miętusa - najlepiej dzielić go na dzwonka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki pokrojonego koperku + gałązki kopru ( 3-4 )
  • sól
  • pieprz mielony
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Miętus z koperkiem :

Dzwonka z miętusa posolić ,
skropić sokiem z cytryny i zostawić na 30 minut .Na patelni rozgrzać olej z
masłem – wrzucić gałązki kopru i obsmażać je 2 minuty . Wyjąć – włożyć rybę i
smażyć  na rumiano  obracając w trakcie smażenia . Wsypać
pokrojony koper. Skropić sokiem z cytryny i posypać  mielonym pieprzem .Przykryć i dusić rybę pod
przykryciem ok. 5 minut .


Podawać ze  ziemniakami z wody ( najlepiej młodymi ) –
tłuszczyk od smażenia podawać osobno .